abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 849 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS

    24. 1. 2003 | Michal Semler | Recenze | 12581×

    Recenze nového vydání knihy

    Obálka knihy

    V nakladatelství Computer Press vyšlo již třetí vydání dnes již legendární knihy Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS autorů Libora Dostálka a Aleny Kabelové. Povězme si tedy něco o tomto vpravdě povedeném dílku. Jelikož trh informačních technologií se stále vyvíjí, prošla svým vývojem i tato kniha. Oproti minulým vydáním bylo dáno i na čtenáře a jejich přání a díky nim přibyly některé kapitoly a jiné byly rozšířeny. Záběr této knihy je opravdu široký. Podívejme se, z jakých kapitol se kniha skládá:

    1. Směrovače Cisco
    2. Nástroje pro sledování sítě
    3. Fyzická vrstva
    4. Linková vrstva
    5. IP protokol
    6. IP adresa
    7. Směrování
    8. IP nové generace (IPv6)
    9. Protokol TCP
    10. Protokol UDP
    11. DNS
    12. Protokol DNS
    13. Rozšiřující funkčnosti protokolu DNS
    14. Implementace jmenného serveru
    15. Delegace a registrace domén
    16. Delegace a registrace reverzních domén
    17. Internet Registry
    18. DNS v uzavřených podnikových sítích
    19. DNS a firewall
    20. Aplikační protokoly

    Všimněte si řazení kapitol - je poněkud překvapující a trochu i nelogické. V první kapitole se člověk dozví o směrovačích Cisco, ale až v šesté se dozví, jak fungují IP adresy a v sedmé, jak funguje samotné směrování paketů. Kniha tak čtenáře stále nutí listovat. Kniha dále obsahuje několik nepříjemných tiskových chyb. Alespoň některé z nich si uveďme. Já osobně jsem v textu našel tyto: chybnou direktivu GENERTE namísto GENERATE v konfiguraci DNS (str. 348), nebo ns.euent.cz namísto ns.eunet.cz (str. 370).

    Zaměřme se na tuto knihu z hlediska uživatele operačního systému Linux - jak také jinak, když tento článek vychází na serveru zabývajícím se touto tématikou.

    Je nutné zdůraznit, že kniha v drtivé většině případů demonstruje fakta na OS Microsoft Windows. Zajímavé je, že mnohdy se v textu objeví věta: "není implementováno u klienta firmy Microsoft". Jedinou výjimkou je DNS resolver Bind, který je zde popsán v Linuxové variantě. Je to zřejmé. Tento resolver je ve světě drtivě nejpoužívanější a má de facto monopol. Popis protokolů je však obecný a poplatný všem na trhu dostupným variantám. Neodpustím si štiplavou poznámku k textu uvedénu na str. 183: "někdy je třeba po zapnutí IP forwardingu systém restartovat". Toto naštěstí v případě Linuxu neplatí :-)

    První kapitola uvádí čtenáře do problematiky síťových protokolů. Začíná popisem modelu ISO OSI a následně TCP/IP. Probírá strukturu datagramů a odlišnosti jednotlivých protokolů. Následuje problematika přenosu dat synchronně i asynchronně, dále i paketový přenos dat. Kapitola končí popisem virtuálního okruhu.

    Kniha pokračuje popisem nejčastěji používaných směrovačů CISCO, jejich nastavením a konfigurací. Další kapitola popisuje síťové monitory, bohužel jen z hlediska MS Windows. Následující kapitola popisuje síťovou i linkovou vrstvu. Tato část knihy jde jako jedna z mála do hloubky a je opravdu kvalitní. Postupně se zabývá komunikací přes sériovou linku, modem, místní síť i síť GSM. Následují bezdrátové sítě a mnohé další varianty.

    Kapitola o IP popisuje IP datagram, pokračuje popisem ICMP, IGMP, fragmentace a následně protokolu ARP a RARP. Kapitola sedmá popisuje směrovací protokoly LSP a RVP, IGP a EGP a dále i několik speciálních problémů, které se při směrování mohou vyskytnout. Kapitolu věnovanou IPv6 bych nazval opravdu odfláknutou. Autoři v ní nejdou naprosto do hloubky a celkově se mi tato část knihy nelíbila. Další kapitoly nám poví o TCP a UDP protokolech, jejich rozdílech a o tom, jak fungují. Celý zbytek knihy se již zabývá protokolem DNS.

    Co říci na závěr? Kniha pokrývá svojí problematikou opravdu široký prostor. Díky tomu, že počet stran není neomezený, mnohdy nejde do hloubky a zůstává na povrchu věci. Berte jí proto víc jako začátek vašeho zkoumání báječného světa sítí, než jako učební materiál. Jako učební materiál vám mnohem lépe poslouží vysokoškolská skripta :-) Kniha ve velké většině ukazuje problematiku na obrázcích a diagramech, použitý operační systém pro výklad je většinou Microsoft Windows. Mnoho kapitol ale pokrývá problematiku standardizovanou, tudíž její platnost je stejná i pod OS Linux.

    Oproti minulým dílům se s knihou již nedistribuuje CD s programy. Jestliže máte i o tyto zájem, podívejte se na tuto adresu: Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS

    Autoři:RNDr. Libor Dostálek, Ing. Alena Kabelová
    Nakladatelství:Computer Press
    Cena:499,- Kč / 719,- Sk
    Datum vydání:2002
    Počet stran:542

           

    Hodnocení: 39 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2003 16:03 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Vazim si prace druhych.
    Jsem zacatecnikem a prave tuto knihu jsem zvolil jako starovni.Nedokazu posoudit ,nakolik jde do hloubky u jednotlivych kapitol,ale v mem pripade je jeji rozsah casto mimo moje zkusenosti.Presto bych ji doporucil i zacatecnikum,protoze popis je velmi ctivy a dobre ilustrovany. Operacni system Linux je zde probiran mnohem mene,ale i "Linuxakum" ma co rici.V planu mam take knihu Velky pruvodce DNS a Bezpecnost,kera doufam bude stejne srozumitelna a prehledna.Diky autorum,kteri pisi takto srozumitelne! Jsem rad,ze jste upozornili na tento titul,protoze z meho hlediska,a bude nas asi vice,je dobra kniha opravdu cenna.
    27.1.2003 09:23 frank
    Rozbalit Rozbalit vše Vazim si prace druhych.
    Mně přišla ta kniha místy nevyvážená. Pokud jde o knihu Velý průvodce DNS a bezpečnost - to je hutný text místy až nesrozumitelný :-) a hodí se opravdu pro specialisty a odborníky. Já bych doporučil spíše knihu TCP/IP kompletní průvodce (od Heather Osterloh) a k bezpečnostní tematice knihy Linux - hackerské útoky, Počítačový útok Detekce, obrana a okamžitá náprava a hlavně Bezpečnost Unixu a Internetu v praxi. Ta poslední kniha je postarší, nicméně je zaměřená na principy, které jsou nadčasové. Knihy (překlady) ovšem trpí chybami v překladech a překlepy, korektoři by potřebovali vypráskat kožich.
    16.12.2003 23:24 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Vazim si prace druhych.
    Naprosto souhlasim. Heather napsala dokonalou knizku. Jsem vlastnikem prvniho vydani TCP/IP a musim rict, ze prave v knizce od Heather jsem nasel presne to co jsem hledal. Tzn, lepsi vyklad a velice dobre otazky na konci z kazde kapitol Vam jasne ukazi, jestli jste latce dobre porozumel. To se mi na teto knizce libilo.
    19.5.2005 12:19 Lubos Dusany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vazim si prace druhych.
    Souhlas, kniha je psana dobre ale misty dost slozite a hlavne zacatek a ruzne definice rozhrani atd. chce hlubsi znalosti problematiky, jinak ale hezky skoro vse dulezite v jedne knizce, mam snad prvni vydani asi 5 let a stale se z ni da hooodne cerpat. Ostatne hlavne o TCP notabene IP se tam clovek dozvy dost.
    27.8.2005 00:43 keyloger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vazim si prace druhych.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.